Monday, 22 April 2024 13:55

Οργανικά Φωτοβολταϊκά: Η Ελλάδα παρουσίασε τον Ευρωπαϊκό «Energy Changer» στο World EnergySummit, στο Abu Dhabi και το Dubai

Με τις θυελλώδεις βροχές του Κόλπου, τις χειρότερες του τελευταίου αιώνα στα Αραβικά Εμιράτα, να λειτουργούν ως επείγουσα υπενθύμιση της ανάγκης για άμεση δράση για το Κλίμα, ξεκίνησε η 16η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Ενέργεια του Μέλλοντος στο Abu Dhabi.

Στο  Παγκόσμιο γεγονός που αφορά την Ενέργεια του Μέλλοντος (World Energy Summit #WFES) που πραγματοποιήθηκε από τις 16-18 Απριλίου, στο Εθνικό Εκθεσιακό Κέντρο του Abu Dhabi, πήρε μέρος το Οικοσύστημα Νανοτεχνολογιών & Οργανικών Ηλεκτρονικών, η εταιρεία OET-Organic  ElectronicTechnologies P.C, το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano Nanotechnology Lab LTFN και ο Σύνδεσμος HellenicOrganic & Printed Electronics Association HOPE-A.

«Πιστεύουμε στη δύναμη της σύγκλησης διαφορετικών φωνών για την προώθηση του διαλόγου, της ανταλλαγής γνώσεων και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων. Φόρουμ όπως η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για το Μέλλον της Ενέργειας προσφέρουν κρίσιμες ευκαιρίες σε φορείς από διαφορετικούς τομείς να ανταλλάξουν απόψεις, πυροδοτώντας ιδέες και συλλογική δράση», τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ανεξάρτητης Αρχής για την Βιωσιμότητα κι την Κλιματική Αλλαγή  (UAE-UICCA) Shekha Shamma καλωσορίζοντας στο γεγονός εκπροσώπους από τις μεγαλύτερες εταιρείες, φορείς και οργανισμούς 150 χωρών του κόσμου.

Ίσως δεν θα υπήρχε καλύτερη συγκυρία για να στραφεί η προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Καινοτομία, σημαντικός σταθμός της οποίας είναι η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη. 

Η επαναστατική πράσινη βιομηχανία των οργανικών ηλεκτρονικών και των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς αποτελεί την Ευρωπαϊκή απάντηση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και κλιματικής ουδετερότητας της οικονομίας. Η χρήση τους εξασφαλίζει πράσινη φιλική στο περιβάλλον ενέργεια και οι εφαρμογές τους εξασφαλίζουν υψηλής αισθητικής ενέργεια στα κτίρια και τις έξυπνες πόλεις.

Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς είναι ελαφρά, διαφανή, τοποθετούνται σε οποιαδήποτε επιφάνεια και παράγονται με χαμηλό κόστος και με εξοικονόμηση φυσικών πόρων.  Οι εφαρμογές των οργανικών φωτοβολταϊκών στις ανοιχτές καλλιέργειες και τα θερμοκήπια εξοικονομούν και αποθηκεύουν ενέργεια, νερό και χρήση καλλιεργήσιμης γης.

Αυτή τη νέα εντυπωσιακή καινοτομία που προσφέρει ενεργειακή αυτονομία, φιλική στο χρήστη και στο περιβάλλον ενέργεια και δημιουργεί νέα καινοτόμα προϊόντα  παρουσιάστηκε στο περίπτερο της εταιρείας ΟΕΤ στη  διάρκεια του WFES από τις 16-18 Απριλίου στο Abu Dhabi και εντυπωσίασε το διεθνές κοινό.

Στη διάρκεια των εργασιών του World Future Energy Summit , αλλά και στη συνέχεια στο Dubai, ο ιδρυτής του Οικοσυστήματος Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών, Πρόεδρος της εταιρείας ΟΕΤ και του Συνδέσμου HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους εταιρειών, επιχειρήσεων, οργανισμών φορέων, πολιτικούς και opinion makers ,εξηγώντας μεταξύ άλλων τις δυνατότητες και τα οφέλη από την εγκατάσταση των Giga-Factories  μαζικής παραγωγής ημιδιάφανων οργανικών φωτοβολταίκών που δημιουργεί το ευρωπαίκό project Flex2Energy

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Λογοθετίδης, το πρώτο αυτοματοποιημένο Νανο-εργοστάσιο εκτύπωσης οπτοηλεκτρονικών διατάξεων και τα διαφανή φωτοβολταίκά 3ης γενιάς φέρνουν επανάσταση στον τομέα της Πράσινης Βιομηχανίας και της Πράσινης Ενέργειας με τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές που αναπτύσσουν και «απαντούν» στην πρόκληση για φθηνή πράσινη ενέργεια, εξοικονόμηση φυσικών πόρων, αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, εξοικονόμηση νερού και καλλιεργήσιμης γης. Όταν ολοκληρωθεί η γραμμή παραγωγής και το εργοστάσιο που κατασκευάζει η εταιρεία ΟΕΤ στο πλαίσιο του Flex2Energy θα παράγει περισσότερα από 1.000.000 m2 οργανικά φωτοβολταϊκά το χρόνο. Το νανοεργοστάσιο ή άλλα παρόμοια εργοστάσια θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν οπτοηλεκτρονικές διατάξεις όπως νανο-αισθητήρες & βιο-αισθητήρες για ιατρικές εφαρμογές, οργανικά led για φωτισμό, οργανικά τρανζίστορς κλπ. Το Flex2Energy που συντονίζει η ΟΕΤ κατασκευάζει παγκοσμίως για πρώτη φορά ένα αυτοματοποιημένο εργοστάσιο μαζική παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών. Στην επίτευξη αυτού του στόχου, στην οποία καθοριστικό ρόλο παίζει η Ελλάδα, η ΟΕΤ συνεργάζεται με άλλους πέντε ελληνικούς φορείς (Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, Alumil, Kyriakidis Glass, Depia, HOPE-A) και καθιστά σταδιακά ενεργειακά ανεξάρτητη την Ευρώπη, δίνοντας επαναστατικές λύσεις στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας δεδομένου ότι τα οργανικά φωτοβολταϊκά είναι τα πλέον ανακυκλώσιμα και φιλικά στο περιβάλλον.

Φωτογραφίες από το περίπτερο από το ελληνικό περίπτερο στο World Energy Summit στο Abu Dhabi.